15 προτάσεις με σημαντικά μνημεία και χώρους του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου
Rethymnon History

1) Το Βενετσιάνικο φρούριο Φορτέτζα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ενετικά κάστρα της Μεσογείου. Βρίσκεται στο λόφο του Παλαιόκαστρου πάνω από το Κρητικό πέλαγος, δίνοντας μια απαράμιλλη εικόνα ομορφιάς και γοητείας στην πόλη του Ρεθύμνου.
2) Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Ρεθύμνου βρίσκεται στον ανοικτό χώρο και ανατολικά έξω από το φρούριο Φορτέτζα. Το πενταγωνικό αυτό οχυρό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας προστάτευε την κεντρική πύλη του κάστρου.
3) Το Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου με τον Αιγυπτιακό του Φάρο, το παλαιό τελωνείο και τα άλλα γραφικά του κτίρια που παρουσιάζουν μια όψη αρκετά κοντά σε αυτήν που μας δίνουν τα σχεδιαγράμματα της Ενετοκρατίας.
4) Η Καθολική εκκλησία στην οδό Μελισινού
5) Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην οδό Χειμάρας.
6) Η Κρήνη Rimondi (Ριμόντι) (1627) είναι το γραφικότερο σημείο της πόλης του Ρεθύμνου και βρίσκεται στην «πλατεία Τίτου Πετυχάκη»
7) Η Λότζια (Loggia) είναι ένα χαρακτηριστικό κτήριο ενετικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα και βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου. Ήταν λέσχη Ενετών αξιωματικών και ευγενών, ενώ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο με εκμαγεία.
8) Το Τζαμί Γαζή Χουσεΐν Πασά – Νερατζέ (το σημερινό «Ωδείο» του Ρεθύμνου) που χαρακτηρίζεται από τον ψηλότερο μιναρέ της πόλης βρίσκεται στην οδό Βερνάδου.
9) Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Ρεθύμνου με την πλούσια συλλογή εκθεμάτων του βρίσκεται στη γωνία των οδών Επιμενίδου και Βερνάδου.
10) Ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου αποτελούσε τον κύριο ναό του τάγματος των Φαγκισκανών
11) Η Πύλη Guora ή «Μεγάλη Πόρτα» (κεντρική είσοδος των οχυρώσεων της πόλης) βρίσκεται στην αρχή της οδού Εθνικής Αντιστάσεως
12) Το Τζαμί του Καρά Μουσά Πασά βρίσκεται στην οδό Αρκαδίου και χτίστηκε στη θέση της μονής που κατά την ενετοκρατία ήταν αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα.
13) Η Μητρόπολη του Ρεθύμνου.
14) Ο Ιερός Ναός της Μαρίας Μαγδαληνής ή «Κυρία των Αγγέλων» είναι μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες από την εποχή της Ενετοκρατίας και βρίσκεται στη μικρή πλατεία μεταξύ των οδών Αραμπατζόγλου και Ν. Φωκά
15) Το Τζαμί του Βελή Πασά (σήμερα λειτουργεί εκεί το Παλαιοντολογικό Μουσείο) στην συνοικία Μασταμπάς.