Ο Αφαλός της Χανούμισσας
The navel of chanum

Όταν η…καταγωγή είναι πολίτικη, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι τέλειο! Εδώ έχουμε μια αλμυρή αλλά πεντανόστιμη εκδοχή! Πρόκειται βέβαια για μια δύσκολη και απαιτητική συνταγή και χρειάζεται εμπειρία ώστε να βρει κανείς την ισορροπία στα υλικά της γέμισης.
Καλή επιτυχία!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Σοτάρουμε τον κιμά (70%μοσχαρίσιο 30% χοιρινό) με 2 κρεμμύδια ξερά και 1 φρέσκο, 2 σκόρδα, κουκουνάρια, αλάτι όσο χρειάζεται, λίγο κύμινο, φρεσκοτριμμένα πιπέρια με κόλιανδρο, λίγο σος αγκλέ και σβήνουμε με λευκό κρασί.
• Προσθέτουμε λίγο ζωμό ντομάτας με μια κοφτή κουταλιά του γλυκού πελτέ και λίγο πετιμέζι, ½ φλιτζάνι ζωμό μόσχου & λαχανικών, μαϊντανό, δυόσμο και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση μέχρι να δέσουν.
• Μόλις γίνει το μίγμα χλιαρό προσθέτουμε λίγο γκούντα.
• Φτιάχνουμε μία σφιχτή μπεσαμέλ με στακοβούτυρο, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο
• Ανακατεύουμε τη μπεσαμέλ με γκούντα και παρμεζάνα.
• Φτιάχνουμε μια ζύμη για πίτες με αλεύρι, λίγο λάδι, αλάτι, λίγο ξύδι ή ρακί και όσο νερό θέλει και την αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
• Κάνουμε με τη ζύμη λωρίδες με φάρδος 5 πόντους και μάκρος 20 πόντους.
• Γεμίζουμε με ένα κουτάλι εναλλάξ μία κουταλιά κιμά και μία μπεσαμέλ μέχρι να γεμίσει η κάθε λωρίδα
• Κλίνουμε τη ζύμη σε κύλινδρο και τη τυλίγουμε σε σχήμα σαλίγκαρου.
• Ανακατεύουμε λάδι με 1 κρόκο αυγού και αλείφουμε με ένα πινέλο τον αφαλό.
• Βάζουμε λίγο γκούντα στο κέντρο και φουρνίζουμε 10 με 15 λεπτά σε 180 βαθμούς.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Πρέπει το φίλο να βγει τραγανό και από κάτω.
ΤΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ;
Με αυτή την πλούσια σε γεύση πίτα προτείνουμε ένα Βιδιανό ή ένα chardonnay παλαιωμένα βαρέλι.