Βυζαντινοί Κεφτέδες
Meat Balls Recipe

Είναι μία Ελληνική δημιουργική και καλοκαιρινή συνταγή με αναμνήσεις γεύσεων από το παρελθόν που δημιουργήσαμε το 1999 στο εστιατόριο Veneto.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ
• 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 κ. Γλυκού κύμινο
• 1 κ. Γλυκού κόκκινο πιπέρι (μπούκοβο)
• 1 κ. γλυκού δυόσμο
• μαϊντανό
• 2 αυγά
• 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
• αλάτι
• ελαιόλαδο
• 2 κουταλιές ξύδι
• Λίγο αλεύρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• 2 κούπες φρέσκια τριμμένη ντομάτα
• 1 σκελίδα σκόρδο
• Λίγη ζάχαρη
• Λίγη κανέλα
• Αλάτι & πιπέρι
• 1 κουταλιά βασιλικό
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
• 1 κουταλιά βούτυρο
• 200 gr Γιαούρτι
• 1 κουταλιά δυόσμο
• 1 κουταλιά σκόρδο πολτοποιημένο
• Λίγο αλάτι &πιπέρι
• 1 κουταλιά κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Ανακατεύουμε 1 k κιμά (μοσχαρίσιο) με 2 αυγά, λάδι, αλατοπίπερο, δυόσμο, μαϊντανό, λίγο κύμινο (ή ελάχιστο τσιμένι), φρυγανιά και πολύ λίγο ξύδι. Αφήνουμε το κιμά να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο και πλάθουμε μακρόστενους κεφτέδες (σουτζουκάκια)
• Φτιάχνουμε μία σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας σ ένα μπολ, 200 γρ. γιαούρτι με αλατοπίπερο, λίγο ξερό δυόσμο, άνηθο, 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη, λίγη κρέμα γάλακτος, ξύσμα και ελάχιστο χυμό από λεμόνι.
• Φτιάχνουμε μια κλασική σάλτσα ντομάτας με σκόρδο, κανέλα και λίγο κάρδαμο
• Φτιάχνουμε ένα πολίτικο πιλάφι από ρύζι μπασμάτι και προσθέτουμε λίγο φρέσκο βούτυρο, λίγα αμύγδαλα καβουρντισμένα και μερικές σταφίδες.
• Για να σερβίρουμε, βάζουμε το πιλάφι στο κέντρο του πιάτου και γύρω γύρω στρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας.
Πάνω στη σάλτσα της ντομάτας τοποθετούμε συμμετρικά 3 – 4 σουτζουκάκια (που έχουμε ψήσει στο γκριλ) και πάνω από τα σουτζουκάκια απλώνουμε λίγη σάλτσα γιαουρτιού.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Μη το παρακάνετε με τα μπαχαρικά ώστε να διατηρηθεί η πρέπουσα ισορροπία των αρωμάτων στο πιάτο μας.

ΤΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ;
Σε αυτό το πιάτο, τα αρώματα της ντομάτας, η λιπαρότητα του γιαουρτιού και η ένταση των μπαχαρικών, ζητάνε ένα κόκκινο κρασί να τα ισορροπήσει. Σας προτείνουμε ένα φρέσκο Αγιοργίτικο από τη Νεμέα ή ένα Κοτσιφάλι Syrah από τη Κρήτη. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε άνετα με ένα ροζέ κρασί ή και ένα Orange wine.